Drupal Workshop

This workshop is intended for people who would like to take up web development using Drupal CMS. The course assumes that you have a working knowledge of computer.

Drupal is one of the most widely used CMS for creating and managing website from Medium scale to a very complex website.

Maximum Number of Participants: 10

Dates: (16th & 17th April 2016)  This workshop will be conducted again in the first week of May.

Pre-requsites/requirements

  • Drupal CMS will be used.
  • Knowledge of HTML will be preffered.
  • Laptop with Apache, MySQL/MariaDB & PHP installed Setup
  • This is a Paid workshop.
  • For registration click here.

Workshop Details

Sr. Topic Time Approx Session time
Day 1 -- 16th April 2016
1 Introduction to internet, client server architecture, concept of website, 
10:00 AM 30 Minutes
2 Static Website V/S CMS Based website. 10:30 30 Minutes
3 LAMP architecture, webserver, webserver modules, role of database, Document root, virtual/shared hosting.
10:45 30 Minutes
  TEA/Coffee Break 11:15 15 Minutes
4 HTML
  1. Basic HTML Tags
  2. Tables, Lists, Links, Imagtags etc,
  3. HTML Forms
11:30 90 Minutes
5 Creating a HTML website. 13:00 60 Minutes
  Lunch Break 14:00  
6

Starting with Drupal

  1. System requirements for Drupal
  2. Checking server requirements for drupal
  3. Creating database for Drupal.
  4. Installing Drupal.
  5. Creating the first webpage using Drupal.
14:30 90 Minutes
7

Drupal structure.

  1. Drupal directory structure.
  2. Drupal nomenclature for its pages and other compnents.
  3. Drupal theme.
  4. Drupal admin user and permissions.
16:00 45 Minutes
 

Tea/Coffee Break

   
8

Creating Content

  1. Creating content using existing content type.
  2. Name, URL, Comments managment on the content.
  3. Publising and unpublising existing content.
16:45 60 Minutes
 DAY 2 -- 17th April 2016  
1 Drupal the visual structure.
    1. Page/template layout.
    2. Menus
      1. URL - Clean  V/S Query String
    3. Blocks
    4. Structuring content under proper menu and blocks.
10:00 60 Minutes
2 Drupal module.
    1. Looking at few core modules.
    2. Installing moudles
      1. Manually
      2. Automatic
    3. Must have modules.
      1. WYSISWYG + Tinymce, Admin Menu, Jquery Update, Node Clone, Captcha etc
11:00 60 Minutes
  Tea/Coffee Break 12:00  
3 Common configuration of Drupal Site.
  1. Setting site name, slogan, logos
  2. Default users settings. 
12:15 45 Minutes
3 Managing users.
    1. Adding users to system
    2. Managing automatic registration
    3. Managing mails related to users.
    4. Different roles and permissions.
13:00 45 Minutes
  Lunch Break 14:00  
4 Working with themes
    1. Adding and manging themes
    2. Adding themes automatically
    3. Adding themes manually.
14:30 30 Minutes
5 Working with content types
  1. Creating your own content type
  2. Using your content type
15:00 60 Minutes
7 Taxanomy
  1. What is taxanomy
  2. Using taxanomy
16:00 30 Minutes
  Tea/Coffee Break    
7 View & Drupal
  1. Installing modules for views
  2. What are views
  3. Creating views
17:00 60 Minutes
8 Administring your drupal site.
    1. Site backup.
    2. Taking backup of your database.
    3. Managing modules
      1. Install/remove/update
    4. Updating drupal core.
18:00 30 Minutes

Worskhop Fee:

Rs.3000/- (For two days, Includes working Lunch)

For registration click here:

Training session will be conducted at the following address:

  • C/O Gaurav Pant
    "Natraj"  Bungalow,
    Colony No.7, Sr.No. - 38. (Lane Behind Sai Baba Mandir)
    Kale Borate Nagar, Hadapsar,
    Pune - 411028.

you can enquire about courses by

  • Email: ggpantweb at gmail.com
  • Mobile +91 7588-844-594, +91 8793-641-794  (09:00 AM to 08:00 PM IST)

Map: